Standtijd verlenging en reparatie

 

Standtijdverlenging met hoog resistente slijtlagen

In sommige processen kunnen assets ernstig te lijden hebben van overmatige slijtage als gevolg van bijvoorbeeld corrosieve media, abrasie en erosie-corrosie. Stilstand, productieverliezen en hoge kosten voor herstel zijn dan het gevolg. Veel van deze problemen kunnen worden voorkomen (of flink uitgesteld) met een slijtlaag.

Deze slijtlagen beschikken over bijzondere eigenschappen en zijn opgewassen tegen tal van extreme procescondities.  Zo is voor een chemisch bedrijf in het Botlek gebied de standtijd van een fluidized bed installatie met een factor 5 verlengd. Voorheen was deze na zes maanden gebruik volledig versleten en moest dus twee keer per jaar worden vervangen. Na een analyse van het slijtagepatroon is deze installatie voorzien van een thermisch gespoten slijtvaste laag die bestand is tegen de zwaar corrosieve omstandigheden. Met deze laag kan deze installatie nu 2½ jaar volcontinu produceren.
Ook komt het veel voor dat de materiaalkeuze van een onderdeel niet juist is geweest. Soms zijn de omstandigheden zwaarder dan verwacht of soms worden de productieprocessen aangepast. Onderdelen worden dan blootgesteld aan een ander medium of slijtagevorm. Met thermisch spuiten of lasercladden kunnen deze onderdelen dan geheel of plaatselijk met een slijtvaste laag worden beschermd. Dit wordt vooral vaak toegepast bij rotating equipment zoals turbinerotoren, pompen, tandwielassen en walsen maar ook bij kleppen, brekers, mengers, branders en cyclonen.

Als voorbeeld een stalen (1.6582) pompas welke is ingezet in een chemisch milieu waarbij de waaier en de slijtbus zijn vervaardigd van een corrosie bestendig basismateriaal. Het medium vindt zijn weg tussen de slijtbus en de waaier tot aan de as. Onder de slijtbus is een O-ring gemonteerd en deze voorkomt dat het medium verder komt. De stalen as is niet bestendig tegen het medium en corrodeert. Na verloop van tijd gaat de corrosie onder de o-ring door en is de pomp lek. Omdat de as ernstig is aangetast is alleen het vervangen van slijtbus en afdichting geen optie.

Samen met de opdrachtgever is een corrosievaste coating ontwikkeld. Met de keuze is rekening gehouden met de resistentie tegen het zure milieu en het afdichtingvlak van de o-ring. Deze laag is door middel van lasercladden aangebracht en nabewerkt. Hierdoor kon de originele pompas weer worden ingebouwd. De corrosiebestendigheid door deze lokale aanpassing is vergelijkbaar met een geheel uit RVS vervaardigde pompas en er is geen concessie gedaan aan de mechanische eigenschappen van de as.

Corrosion Control Technology Centre

Contact: Frans van der Kolk
T. +31 (0)653206225
kolk@corrosioncontrol.nl